Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola


Tebenned bíztunk eleitől fogva,Uram, téged tartottunk hajlékunknak!
Mikor még semmi hegyek nem voltanak,
Hogy még sem ég sem föld nem volt formálva,
Te voltál és te vagy, erős Isten,
És te megmaradsz minden időben.

Iskolánkról PDF Nyomtat Email

Az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Zeneiskola 1996-ban, a millecentenárium évében kezdte meg működését - nemcsak egyházmegyénk, hanem a Kárpát-medence, sőt Közép-Európa első egyházi fenntartású művészeti iskolájaként. Később a zeneművészeti tanszakok mellett képző- és iparművészeti ágakkal gazdagodva intézményünk művészeti alapiskolává bővült.

 

A 2002/2003-as tanévtől az új épületszárnyban indult újra 54 évnyi szünet után az református általános iskolai oktatás. A bővítést követően, a 2003/2004-es tanévtől intézményünk neve Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény lett. Iskolánk nevének hivatalos rövidítése: Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola. A 2007-ben a művészeti iskolákat érintő szakmai minősítés a Tinódit kiválóra minősítette.

 

A tanulmányaikat nálunk kezdő és folytató diákjainkon kívül más iskolák növendékei is részt vehetnek a művészeti oktatásban. Jelenleg az alábbi tanszakokon folyik a művészeti képzés: furulya, fuvola, hegedű, kerámia, orgona, rajz-festészet, rézfúvós hangszerek, szintetizátor, dráma, néptánc, ütős hangszerek, zongora.

 

Kezdetben havonta rendeztünk zenés áhítatokat iskolánkban, jelenleg pedig a gyülekezetben tartunk minden hónap utolsó vasárnapján zenés családi istentiszteleteket, melyen a zeneművészeti tanszakos növendékeink is szolgálnak. Kiállításainkon a képzőművészeti tanszakos diákjaink munkáit is megtekinthetik az érdeklődők.


Sikerrel és rendszeresen részt veszünk a művészeti iskolák találkozóin, fesztiválokon és különböző versenyeken. Intézményünk is gyakran otthona a hasonló rendezvényeknek: népdaléneklő verseny, kórustalálkozó, szavalóverseny. Saját gyülekezeti ünnepségeink mellett diákjaink gyakran és szívesen szerepelnek a Mezőföldi Református Egyházmegye és a Dél-balatoni Református Gyülekezeteinek Regionális Együttműködése egyházközségeinek ünnepségein.


A református templomban minden évben megrendezzük a "Nyáresti Orgonamuzsika" koncertsorozatot, melyen neves előadóművészek adnak koncertet.

 

Határon túli kapcsolataink is jelentősek. Tanáraink és növendékeink eddig  Drávaszögbe, Kelet-Szlavóniába (horvátországi Délvidék), Erdélybe, Ausztriába, Lengyelországba, Németországba és Hollandiába vitték el nemcsak iskolánk, hanem városunk és egyházmegyénk jó hírét. Európai Uniós partnerintézményünk 2007 óta a vilshofeni zeneiskola (anyaintézménye: Passaui Zeneiskola, Bajorország), páratlan évben a mi, páros években az ő diákjaik vendégszerepelnek.


Iskolánk himnuszául az Enyingi Török Bálint által pártfogolt Tinódi Lantos Sebestyén szép énekét választottuk:

"Siess keresztyén, lelki jót hallani
Régi törvényből harcolni tanulni,
Az igaz hit mellett mint kell bajt vívni,
Krisztusban bízni."
Tinódi Lantos Sebestyén, 1549 (161. dicséret)


ISKOLÁNK HIMNUSZA
(mp3 formátum)

 

Galéria

Please wait while JT SlideShow is loading images...
Adventi estékAdventi estékAdventi estékAdventi estékDiákjaink az óvodákbanDiákjaink az óvodákbanDiákjaink az óvodákban
JT SlideShow Module v1.5.1

Dominó

Banner

„1% támogatás, 99% lelkierő"

Banner

GYÜLEKEZETÜNK

Banner

Bogárka mese

Banner
Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola Template by Ahadesign Támogató: Joomla!